2019. 04. 14.

Bár az időjárás kicsit mostoha volt hozzánk, mégis remek kiránduláson vehettünk részt Ausztria fővárosában. A bécsi útnak régi hagyománya van gimnáziumunkban. Egyrészt meglátogatjuk az osztrák piaristákat. Megnézünk egy-egy múzeumot és a belváros impozáns, szép műemlékeit, látnivalóit. Zarándokjellege is van egy ilyen útnak: Bécs legszebb templomait (ide értve a piarista Mariatreu templomot, továbbá a Stephansdom-ot, Peterskirche-t) is felkeressük. És természetesen a szabadidőben nem maradhatnak el a cukrászdák, kávéházak, grillstandok, továbbá az ajándékboltok sem, ahol a jellegzetes osztrák finomságokat lehet beszerezni (Manner nápolyi, Mozart bonbon…)

Említessék meg néhány további érdekesség.

  • A Mariatreu piarista templom idén, 2019-ben ünnepli fennállásának 300. évfordulóját. A barokk templom messze földön híres 160 éves orgonájáról, mely azonban nagymértékű felújításra szorul. Joseph Johnbosco osztrák piarista atya elmondása szerint 1 millió euróba fog kerülni a rekonstrukciója, mely összeget gyűjtésből, adományokból remélik előteremteni.
  • A Stephansdomban, rögtön a bejárattól jobb kéz felé található egy könnyező Madonna ikon. Ez a csoda Magyarorságon, Máriapócson történt a 18. században. A kegyképet "megőrzésre" az osztrák sógorok a bécsi főszékesegyházban helyezték el anno... Ma is sok ember áll meg fohászkodni a kegykép előtt (mi is csatlakoztunk hozzájuk).
  • A templomokban ilyenkor, húsvét előtt nem ritka, hogy a karácsonyi betlehemekhez hasonló kis figurákat, épület-maketteket állítanak fel. Ezek témái viszont a húsvét ünnepéhez kötődnek: Jézus szenvedését, kereszthalálát és feltámadását illusztrálják.
  • A Peterskirche-ben (egy tüneményes, gyönyörű barokk templomocska a belvárosban) látható kitéve Boldog IV. Károly osztrák császár és magyar király képe. Teljes nevén: Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Österreich, aki osztrák főherceg volt, a Habsburg-Lotaringiai-ház utolsó uralkodója, 1916 és 1918 között az utolsó magyar király. (Felemelő érzés, hogy első királyunkat, Istvánt is, és az utólsót, Károlyt is szent életűnek ismeri el az Egyház, a hívek közössége.) 
  • És végül egy profán érdekesség: majdnem annyi elektromos rollert láttunk közlekedni a belváros útjain, mint kerékpárt, sőt, úgy tűnik, az új közlekedési eszköz már "lekörözte" a több, mint 100 éves elődjét. 

Köszönjük Bimbó Andrea tanárnőnek a kirándulás megszervezését. Egy év múlva újra tervezzük a bécsi kiruccanást. :-)

Nagy Attila SchP

Submitted by nagy.attila on