2019. 02. 22.

"Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesnek lenni!"  - ez a mottója a tavaly óta minden év február 22-én megrendezett Magyar Parasport Napjának. Iskolánk tavaly az elsők között csatlakozott a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) által kezdeményezett programhoz, és a felsős diákoknak idén is sokoldalú érzékenyítésben volt részük: A csodafedezet - Vitéz Halassy Olivér című film, a Kégel Tamás szervátültetett sportolóval való találkozás, valamint a testnevelésórák "lélekmozgató" gyakorlatai mind-mind segítettek nekik belehelyezkedni a fogyatékossággal élő embertársaink sorsába, helyzetébe.

Kégel Tamás, aki tenisz- és kosárlabdaedzőként, valamint a Kodály Iskola testnevelő tanáraként dolgozik, élményszerűen, a diákok érdeklődése mentén beszélt sportolói és edzői karrierjéről, melyet annak ellenére is folytat, hogy jópár évvel ezelőtt vesetranszplantáción esett át. A gyerekek kérdéseire válaszolva részletesen elmesélte, milyen dilemmák elé állította a betegség, és hogy szervátültetett sportolóként mi mindenben támogatja őt a Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ).

A diákok testnevelésórákon saját "bőrükön" tapasztalhatták meg, milyen lehet parasportolónak lenni: milyen a röplabdát ülve, futás, ugrás nélkül játszani, vagy egy egyszerű szlalomfutást látás nélkül végrehajtani. Ezenkívül különböző ügyességi feladatokat oldhattak meg bekötött szemmel, láb, illetve kéz használata nélkül.

Reméljük, hogy az idei "lélekmozgatás" is elérte célját, és még több diákunk tekint tisztelettel, megbecsüléssel a parasportolókra, akik hitük és akaraterejük révén nagy dolgokra képesek, és bizonyítják, hogy nemcsak ép testben, hanem fizikai fogyatékossággal is lehet teljes értékű életet élni.

Ezúton is köszönjük Halasi Bernadett és Erdős Anita tanárnőknek a parasport napi programok megszervezését és a lebonyolításban részt vevő minden kolléga munkáját!

Telek Péter Pál tagozatvezető 

Submitted by erdos.anita on