Az Erasmus projekt céljait tekintettük át
2023. 12. 12.

2023. december 11-én délután az iskola kibővített vezetői csapatával áttekintetük az Erasmus tervünk 10 célját. Mindenki külön célt kapott meg kinyomtatva a plyázati anyagból, azt tanulmányozta át. A feladat az volt vele, hogy mutassák be a többiek számára, fogalmazzák meg, hogy látják, hol állunk a célokkal: miben haladunk jól, miben kell erősödni. Mit javasolnak fejlesztésként és saját munkaközösségük vagy tevékenységi körük vonatkozásában mik a teendők, lehetőségek.

Az egyéni munka után párban beszéltük meg, majd plenárisan osztottuk meg  gondolatainkat, szempontjainkat.

A tíz cél röviden:

  1. Nemzetközi iskola működés
  2. Pedagógusok képzése a megújulásért
  3. Nyelvoktatás fejlesztése
  4. Szervezeti fejlődés
  5. Pedagógusok angol nyelvtudásának fejlesztése
  6. Hálózat létrehozása
  7. Diákok aktív bevonása
  8. Második idegen nyelv
  9. Inklúzió
  10. Társadalmi és környezeti felelősségvállalás a központban

Néhány szempont az elhangzottak kapcsán:

  • Cél, hogy minden diák minden évben bekapcsolódjon legalább egy nemzetközi projektbe, tevékenységbe. Ennek nagyon sok formája van. Az is ide tartozik, mikor egy osztályban két hónapig vendég diák van, mikor nemzetközi online órában vesznek részt, mikor külföldi látogató van az órán, mikor a vendég csoportok bekapcsolódnak sok osztály óráiba, mikor nemzetközi online konferencián veszünk részt, nemzetközi online projekt valósul meg, és természetesen a mobilitások is. Ennek diákra lebontott nyivlántartását hamarosan elkészítjük.
  • A kollégákat bátorítjuk, hogy kapcsolódjanak be képzésekbe. Ezek akkor igazán hatékonyak, ha a saját motivációjukat találják meg ezen a téren. Ebben talán találhatunk indító segítséget, mint ahogy tavaly is több kolléga angol nyelvi tanulmánait segítettük, vagy korábban nemzetközi online nyelvgyakorlást biztosítottunk.
  • Idén szeretnénk számunkra újfajta tanári mobilitást megvalósítani: pár napos küldöldi tanítási tevékenységet. Ez már mind nyelvtanárok, mind természettudományos tanárok bevonásával lehetséges.
  • Fejlődnünk kell az online platformokon való megosztásban, különösen a hivatalos Erasmus eredmény platformon való megjelenésben.
  • A piarista iskolák nemzetközi hálózata adott, folyamatos feladat tartalommal való megtöltése. Ezen a téren apró lépések folyamatosan történnek, ilyen például idén a pamplonai kapcsolat: mind online együttműködések elindultak, mind mobilitás is meg fog valósulni.
  • Az eTwinning felület használatát idén minden csoportos diákcserében megkezdjük szándékunk szerint.
  • Továbbra is szándék, hogy a diákokat jobban bevonjuk a nemzetközi tervezésbe, itt némi erőforrás hiányzik, de hátha a diákok kezdeményeznek... (ha olvassák ezt a hírt...) Lehetőség lenne nemzetközi workshopot is megvalósítani ezen a téren.
  •  A második idegen nyelv terén a német kap több segtséget, a francia kapcsolatot próbáltuk éleszteni, de eddig sikertelenül.
  • Az inklúzió terén sokat fejlődtünk, a mobilitások résztvevőinek kiválasztásánál, a megvalósítás közben segítjük a valamilyen szempontból kevesebb lehetőséggel rendelkező résztvevőket.
  • A honlapunkon jól lehet követni a sokszínű nemzetközi tevékenységeinket.

Mikulás Domonkos igazgató

/sites/default/files/styles/tartalom_kep/public/2023-12/20231211_144924.jpg?h=bf415683&itok=dpZfgrWA
Submitted by mikulas.domonkos on