2018. 04. 10.

A Menő menzák elnevezésű pályázati program elsődleges célja a gyermekek egészségkultúrájának fejlesztése, azon belül is az egészséges táplálkozás tudatosítása élményszerű és gyakorlatias foglalkozásokon keresztül.

Az egészségnap előkészítéseként plakátkészítésre csalogattuk diákjainkat.  Kozicz János tanár úr közreműködésével a rajzórákon az egészséges táplálkozással kapcsolatos témákban jobbnál jobb alkotások születtek. Ezekkel is felkeltettük tanulóink érdeklődését.

Az egészségnap programjaiban törekedtünk a változatosságra, sokoldalúságra: egy ökotanya gazdái hagyományos, de egészséges változatban készült ételeket készítettek diákjainkkal és kóstolták meg például a lecsós szendvicskrémet. Egy másik foglalkozáson a házi készítésű sajtok, a méz, az alma, a hal és különböző csírák, zöldséglevek tápanyagtartalmával ismerkedhettek meg a gyerekek. Információt kaptak az ételek, gyümölcsök vitamintartalmáról, a tápanyagok és a vitaminok élettani szerepéről, és beszélgettek ezek közérzetünkre, életünk minőségére kifejtett hatásairól. Meghívott előadóink felhívták a figyelmet az élelmiszeripari termékek előállítása során érvényesítendő fenntarthatósági szempontokra is. 

Célunk az volt, hogy a fenti ismeretek elmélyítésével segíthessünk a helytelen étkezési szokások kedvezőtlen hatásait megelőzni, azok súlyos következményeit elkerülni.

A nap programjában közreműködő minden szakembernek, kollégának köszönjük a segítségét!

Agócs Andrea, Olasz Edit és Mogyorósné Bálind Anikó szervezők

 

 

Submitted by balind.aniko on