2022. 05. 11.

Katolikus óvodánkban ezt a napot Jézus nevelőapjának, Szent József ünnepével kötöttük össze. 

 

A korlátozások feloldásával lassan visszatérünk a megszokott életünkhöz és megvalósulhatnak azok a közösségi programok, közös ünnepek, melyeket az elmúlt időszakban nélkülöznünk kellett.

Második alkalommal ünnepeltük az Apák Napját.

A gyerekeket az édesapák ébresztették, segítették az öltözésben, kísérték a mosdóba, fésülték a kislányaik haját. A gyerekek elrejtőztek a "szivárvány" alatt. Az egymásra találást követően közösen fogyasztották el az uzsonnát. A mozgásos mondókázás, éneklés, játék után a gyerekek ajándékait keresték meg az édesapák. A gyerekek az általuk kedvelt játékba hívták az apukájukat, ahol önfeledt játékba merülve alkottak, főzőcskéztek, beszélgettek.

 

Szent József az apák védőszentje, példaképe.

Szeretett apa - Önmagát, életét teljesen a Szent Családnak szentelte.

Gyengéd apa - József azt is tanítja, hogy az élet viharai között nem szabad félnünk Istenre hagyni életünk hajójának kormányát.

Engedelmes apa - József nem egy passzívan beletörődő ember. Vezető szerepe erős és bátor. Az elfogadás az az út, amelyen keresztül a Szentlélektől kapott erő ajándéka megnyilvánul életünkben.

Teremtő bátorságú apa - ...aki képes a problémát lehetőséggé alakítani. Időnként épp a nehézségek hozzák elő azokat az erőforrásainkat, amelyekről azt se gondoltuk, hogy vannak.

Dolgozó apa - Szent Józyef ács volt, aki becsületesen dolgozott, hogy családja megélhetését biztosítsa. Jézus tőle tanulta meg annak értékét, méltóságát és örömét, hogy az ember a saját munkájával megkeresett kenyeret eszi.

Árnyékként kísérő apa - Jézus irányában József a mennyei Atya földi árnyéka: őrzi, védi őt, sosem szakad el tőle, szüntelenül kíséri lépteit.

(Ferenc pápa gondolatai Apai szívvel kezdetű apostoli leveléből)

 

 

 

 

 

Submitted by lehoczki.adrienne on