2017. 11. 13.

November 13-án arra emlékezünk, hogy 1844-ben ezen a napon döntött a pozsonyi országgyűlés a magyar nyelv hivatalos államnyelvvé tételéről. A politikai felszólalások, a hivatali ügyintézés és az oktatás anyanyelvűségét ettől az időponttól számítjuk, 2011 óta pedig november 13-át a magyar nyelv napjaként tartjuk számon. Az  idei tanévben a felső tagozaton anyanyelvi vetélkedővel emlékeztünk meg e jeles dátumról. Minden osztály két-két diákkal képviseltette magát a könyvtárban rendezett versenyen, ahol a nehezebbnél nehezebb nyelvtörők párba állításával alakult kétfős csapatok mérték össze tudásukat és kreativitásukat a magyar nyelv kimeríthetetlen gazdagságát felvillantó játékos feladatok során. Voltak összekevert szólások és közmondások, nyelvújítási lelemények, anagramma, szótorpedó és eszperente szómagyarázat, hogy csak néhányat említsünk a nem kis fejtörést okozó feladatok közül. A jó hangulatú vetélkedő 45 perce pillanatok alatt elrepült, és reméljük, hogy a résztvevők arra is ösztönzést kaptak, hogy ezentúl még felelősebben használják tömör, árnyalt és dallamos anyanyelvünket, a magyart.

A vetélkedő eredményhirdetésére a keddi közös napkezdő imádság után került sor. A legeredményesebb versenyzők voltak:

5-6. osztály: I. Karsai Borbála 6.b és Gazdik Ádám 6.c (59 pont), II. Bozsik Laura 6.b és Bosnyák Szimonetta 6.c (55 pont), III. Györke Laura 5.a és Kiss Erzsébet 5.a (50 pont)

7-8. osztály: I. Gurbó Zsombor 7.a és Lei Noel 7.a (48 pont), II. Tóth István Kevin 8.b és Tóth Roland 8.b (47 pont), III. Tóth Attila 7.b és Dinnyés Gábor 8.c (46 pont)

A helyezetteknek és minden versenyzőnek szeretettel gratulálunk!

Kovács Aranka és Telek Péter Pál szervező tanárok

Submitted by kovacs.aranka on