Angol nyelvtanfolyam Rovinjban
2023. 08. 14.

Évek óta próbálom megragadni az alkalmakat, hogy az angol nyelvtudásomat fejlesszem. A dalszövegek olvasása, fordítása és a sorozatnézés sokat segített korábban, de úgy éreztem, hogy eljött az ideje annak, hogy a gyakorlatban, közvetlenül is alkalmazzam és bővítsem a sok év alatt rámragadt tudást.

Iskolánk számos nemzetközi projektet valósít meg, ami a diákok és tanárok fejlődését szolgálja - így kiváló lehetőség a nyelvtanulásra is egy-egy nemzetközi (nyelv)képzés. 

Mindenképpen szerettem volna egy olyan képzést első alkalommal, ahol megalapozhatom az alapvető nyelvtani szabálolyokat, átismételhetem azt, amit még régen megtanultam az iskolában.

Fontos volt, hogy ne gyomorgörccsel üljek vissza az iskolapadba, hanem egy kis biztonságérzettel, hogy - bár azért vagyok itt, hogy tanuljak - vannak ismerős nyelvtani szabályok, éppen csak meg kell tanulni jókor jól alkalmazni őket.

Ez volt az első Erasmus+ tanári továbbképzés, amin részt vettem, így a nagy izgalom és adminisztratív teendők mellett úgy érkeztem meg Rovinjba, hogy nem is tudtam milyen szintre kerültem az előzetes szintfelmérés alapján.

Azt tudtam, hogy nem kezdő szinten van az angol nyelvtudásom. Végülis kiderült a helyszínen, hogy A2 az én szintem, így viszonylag kis létszámú csoporttal (5 fővel) családias hangulatban teltek az óráink.

Az 5 napos, 35 órás képzés intenzíven telt, egyformán nagy hangsúlyt fektetve a hallás utáni szövegértés, az olvasás, írás, nyelvtani szabályok és a beszéd fejlesztésére is.

A tanfolyam alatt kaptunk egy angol tankönyvet és a hozzá tartozó CD-t, valamint kétéves hozzáférést az online tankönyvhöz, ahol önállóan folytathatjuk az angoltanulást.

A tanfolyam mellett lehetőségünk volt szervezett kirándulásokra menni az Isztria-félszigeten. A szabadon választható kirándulások mellett a képzés egy közös hajókirándulással zárult, amely során ellátogattunk Vrsar városba, megnéztük a Lim-csatornát (Lim-fjord), a Motovuni erdő, szarvasgomba lelőhelyet, valamint a Romuald barlangot is megcsodálhattuk, ahol több hollywoodi filmet is forgattak már.

Összességében elmondhatom, hogy nagyon szép élményekkel, sok új ismerőssel és tudással gazdagodtam ebben az egy hétben.

A legfontosabb, amit sikerült elérni az 5 nap alatt, hogy legyőzzem azt a félelmem, hogy megszólaljak idegen nyelven, még akkor is, ha a mondanivalóm tele van nyelvtani hibával.

Jó volt újra diáknak lenni. 

/sites/default/files/styles/tartalom_kep/public/2023-08/slider-alap_1.jpg?h=ba399362&itok=YaGkXajt
Submitted by ristic.anita on