2021. 12. 02.

A Czollner téren a felső tagozat technika terme nem olyan régen készült el, de a kivitelezés során nem volt forrás a belsőépítészeti kialakításra. Így többek közt visszhangosak a termek, köszönhetően a látszóbeton menyezetnek.

Pedig már a tervezés során is fontos szempont volt az akusztika, külön kértük a tervezőket az egész iskola tervezésénél, hogy erre a szempontra nagyon figyeljenek. Ugyanis a csoport vagy kooperatív munka jellemzője, hogy a diákok nem csendben ülnek és figylenek, hanem beszélnek egymással. Ebből könnyen zaj keletkezik. Ennek oka nem az, hogy nem tudnak csöndesen beszélni, hanem hogy a rossz akusztika miatt a beszédzaj visszhangzik, felerősödik, így a diákok kénytelenek egyre hangosabban beszélni, ha meg akarják érteni egymást.

2017-ben a kölni Iskolaépítési szakkiállításon lettünk figyelmesek erre a szempontra, és ott láttunk jó megoldásokat is.

Most sikerült forrást előteremteni és próbaképpen a technika teremben szereltettük fel a szigetelést a kiviteli tervek alapján. Az egy hónapja elkészült hangfogók jól szerepelnek, a teremben megszűnt a visszhangosság.

Mikulás Domonkos igazgató

Submitted by mikulas.domonkos on