2019. 12. 09.

December 7-én a felső tagozaton is adventi lelki napot tartottunk, Emmánuel - Velünk az Isten címmel. Azt próbáltuk körüljárni, hogy keresztényként milyen módon tudjuk megjeleníteni a világban ezt az igazságot, hiszen Jézus ránk bízta a szegényeket, elesetteket. A lelki napra készülve három napon át oratio continuát tartottunk, melynek keretében Kalazanci Szent József és a napokban ünnepelt Szent Miklós életének is azt a vonását emeltük ki, hogy a szegényeken segítettek. A lelki nap első felében pedig korunk szentjének, Teréz anyának az életéről néztünk meg egy filmet a Malom Moziban, Teréz anya - A szegények Istenének nevében címmel. 

A nap további részét az iskolában töltöttük, ahol a film alapján osztálykeretben beszélgettünk Teréz anya életéről és a Szeretet Misszionáriusai szolgálatáról, majd az volt a feladat, hogy a diákok csoportmunkában egy-egy mai keresztény missziós szeretetszolgálati szervezetről gyűjtsenek adatokat, információkat, és azokat összefoglalva ismertessék osztálytársaikkal. Így megismerkedhettek többek között a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány és a nagykárolyi piarista nővérek tevékenységével. 

A lelki nap a templomban dicsőítéssel zárult, melyet a felső tagozat tanáraiból és diákjaiból alakult alkalmi ének- és zenekar vezetett. Az énekek között képviselői útján minden osztály megosztotta a film kapcsán gyűjtött gondolatait: Mi tetszett a legjobban? Mi volt a legmegdöbbentőbb? Hogyan tudott segíteni Teréz anya pénz és hatalom nélkül oly sok emberen? Milyen tanulságokat vonhatunk le Teréz anya életéből és működéséből a saját életünkre?

A legvégén a lelki nap fő szervezője, Néma Attila felhívással fordult a diákokhoz: azokat, akik indítást éreznek arra, hogy Teréz anya inspirációja nyomán tevőlegesen is kivegyék a részüket a szegények megsegítéséből, a jövő héten pénteken várja a könyvtárban, hogy megtervezzenek egy hosszabbtávú szeretetszolgálati akciót. Az idei karácsonyra addig is gyűjtjük a játékot, ruhát, édességet a nagykárolyi piarista nővérek pártfogoltjai számára.

Köszönet a lelki napért minden szervező és közreműködő kollégának, az énekeseknek és zenészeknek, valamint minden résztvevő diáknak!

Submitted by nema.attila on