2017. 12. 16.

Az idei adventi lelki napra már a hét elejétől készültünk: kedden bűnbánati liturgián, csütörtök reggel pedig roráte misén vettünk részt (ez utóbbi fakultatív volt, mégis nagyon sokan eljöttek, vállalva a korán kelés áldozatát).

A lelki nap témája a saját magunk és mások elfogadása, befogadása volt. Pénteken rendhagyó módon nem a templomban, hanem a Malom Moziban kezdtünk, ahol Az igazi csoda című, éppen a héten műsorra tűzött filmet tekintettük meg, s egy ritka génrendellenesség miatt torz arcú kisfiú, Auggie történetén keresztül kaptunk leckét arról, hogy mit is jelent elfogadni, befogadni valakit, aki nagyon különbözik tőlünk.

Az iskolába visszatérve osztályonként beszéltük meg a film tanulságait, majd különböző játékos gyakorlatok, szerepjáték, önismereti teszt segítségével mélyítettük el a témát: hogy önmagunk és mások elfogadása egyaránt feladatot ad és felelősséggel jár, de éppen ezáltal fogadhatjuk be életünkbe az emberré lett Jézus Krisztust. Hiszen ő maga mondta: "Amit egynek tesztek a legkisebbek közül, nekem teszitek."

A lelki nap záróakkordja egy rövid imádság volt a templomban, ahová minden osztály elhozta a cédulákkal teli borítékját, melyekre a diákok előzőleg egyenként felírták azoknak a személyeknek a nevét, akiknek elfogadása nehézséget jelent számukra. A borítékok tartalmát az oltár előtt felállított, üres jászolba helyeztük, ezzel kifejezve, hogy számunkra ezeknek a személyeknek az elfogadása, befogadása segíthet, hogy Jézus idén Karácsonykor megszülethessen a szívünkben, és imádkoztunk is azért, hogy ez sikerüljön.

Köszönet a lelki nap programját összeállító, a szervező és a foglalkozást vezető kollégáknak, valamint a Malom Mozi üzemeltetőinek, hogy karácsonyi készületként ilyen tartalmas, élményteli nappal tudtuk megajándékozni diákjainkat!

Submitted by telek.peterpal on