2018. 12. 02.

Az Advent, a karácsonyi időszak négy várakozással teli, az elcsendesülésnek és a böjtnek teret adó hete. A Piarista Iskola alsó tagozatán közel húsz esztendős hagyomány a közös adventi koszorúkészítés. December 1-jén, szombaton délután az alsó tagozatos diákok szüleikkel, testvéreikkel, családjukkal együtt az iskolában készítették el a család adventi koszorúját, majd mindannyian átvonultak a Piarista Templomba az első gyertya meggyújtására.

„Adventi hírnök: friss fenyőág,

Lobog az első gyertyaláng!

Karácsonyt várva, lázban a föld,

Isteni gyermeket köszönt.

Ujjong a szívünk, dalra gyúl,

Nincs már messze az Úr!”

/M. Fresch nyomán Hamar István/

A koszorúk megáldására érkezett gyerekeket és szüleiket esti sötétség fogadta a templomban, mert a világosságot majd az adventi koszorún meggyújtott első gyertyák hozták el. Az adventi gondolatokat Nagy Attila atya mondta, aki többek között beszélt arról, hogy Advent első vasárnapja, egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti számunkra. „Harmatozzatok égi magasok..” énekelte a Benedictus kórus néhány tagja, akik Szabóné Adorján Erika tanítónő meghívására jöttek el a Piarista Templomba énekelni. Az első gyertyaláng a templomi nagy adventi koszorún lobbant fel, ezt a lángot vitték tovább a tanítók a családoknak. Az egymásnak továbbadott lángtól hamarosan minden koszorún meggyulladt az első gyertya és csodálatos fénnyel árasztotta el a templomot, a gyermekek és felnőttek szívét egyaránt. Ezután az atya megáldotta a koszorúkat.

Köszönjük a családoknak, hogy tovább éltetik ezt a szép hagyományt azzal, hogy minden évben velünk együtt, az iskolában készítik el az adventi koszorúikat. Köszönjük Nagy Attila atyának a szép gondolatokat, továbbá hálásak vagyunk a Benedictus kórusnak, hogy énekükkel meghittebbé tették az ünnepet.

„Advent első vasárnapján

fellobban egy gyertyaláng,

reményt hoz a szürkeségbe,

mikor fénye ránk talál.”

Vida-Szűcs Emese

alsós tagozatvezető

 

Submitted by vidaszucs.emese on