2012. 09. 18.

Pálinkás Józsefet, az MTA elnökét, gimnáziumunk egykori diákját 60. születésnapja alkalmából az alábbi levéllel köszöntöttük.

 

Mélyen Tisztelt Elnök Úr!

A kecskeméti Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon tantestülete, diákjai és szülői közösségeinek nevében nagy örömmel köszöntöm Önt, intézményünk egykori növendékét 60. születésnapján. Engedje meg, hogy ez alkalomból kifejezzem szívbéli jókívánságaimat.

A piarista rendet és iskolákat alapító Kalazanci Szent József azt hagyta örökségül az ő karizmájának útján járók számára, hogy a tudományok mellett sose feledkezzenek el a „pietas", vagyis az Istent kereső hit, a spiritualitás világáról sem, mert csak így lehet áldássá az ember számára a tudás nyújtotta temérdek kincs. Büszkeség tölt el bennünket Elnök úr kimagasló tudományos és közéleti életpályáját, sikereit látván, s nagyon örülünk, hogy megnyilatkozásaiban, mentalitásában, életművében felismerhető a fentebb említett kalazanciusi szemlélet.

Iskolánk, mely most nyáron a kecskeméti Ward Mária Leánygimnázium beolvadásával megnagyobbodott, a 298. tanévét kezdte meg szeptember elején. Két esztendő múlva mi is kerek jubileumot fogunk ünnepelni, hálát adva az eltelt három évszázad minden eredményéért, Isten éltető kegyelméért, ajándékaiért. Nagyon reméljük, a jubileumi évünk alkalmából adódik majd alkalom, hogy Elnök úr ellátogasson az „alma materbe".

Elnök úr életére és felelősségteljes szolgálatára Isten áldását kérem.

Nagy Attila SchP ig.

 *   *   *

60 éves Pálinkás József atomfizikus, politikus, az MTA elnöke, gimnáziumunk egykori diákja. 1952. szeptember 18-án született Galvácson. Tanulmányait szülőhelye községi iskolájában kezdte, majd a kecskeméti Piarista Gimnáziumban folytatta. 1977-ben Szegeden, a József Attila Tudományegyetem fizikus szakán szerzett diplomát. Ezt követően a Magyar Tudományos Akadémia ösztöndíjasaként az MTA debreceni Atommagkutató Intézetében kezdett dolgozni. Több évet töltött vendégkutatóként az USA-ban és Svédországban. 1989-ben megszerezte a fizikai tudomány doktora fokozatot. 1990-ben az ATOMKI igazgatóhelyettese lett, majd 1991 és 1996 között az intézet igazgatója volt. 1995-ben az MTA levelező, 2004-ben rendes tagjává választották, 2008. május 6-a óta a tudományos köztestület elnöke. 1995-től kezdve a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, majd jogutódján, a Debreceni Egyetemen tanszékvezető egyetemi tanárként dolgozott, 2005-ben a Fizikai Intézet igazgatójává, 2007-ben az Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok elnökévé választották. 1998 és 2002 között előbb államtitkárként, majd oktatási miniszterként tagja volt a kormánynak. A 2006-os országgyűlési választáson a Fidesz Hajdú-Bihar megyei területi listájáról mandátumot szerezve jutott be az Országgyűlésbe. Az oktatási és tudományos bizottság tagja volt. A Magyar Tudományos Akadémia elnökévé történt megválasztása után lemondott mandátumáról és a Fidesz kulturális tagozatának elnöki posztjáról, illetve kilépett a pártból.

Pálinkás József kutatási területe az atomi ütközések kísérleti vizsgálata. Pályája kezdetén főleg röntgen- és elektronspektroszkópiai vizsgálatokkal, illetve ion-atom ütközési folyamatokban létrejövő elektronemisszió kutatásával foglalkozott. Az 1990-es években bekapcsolódott az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetben indított, a hipotetikus Higgs-részecskék megfigyelésére irányuló kísérletbe. Ez nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy Debrecenben kialakuljanak és megerősödjenek a kísérleti részecskefizikai kutatások. A Debreceni Egyetemen fizika alaptárgyakat ad elő fizikus, fizikatanár és villamosmérnök szakos hallgatóknak, a doktori (PhD) képzésben kezdettől fogva részt vesz. Legjelentősebb tudományos eredményeit az atomi ütközésben ionizált atomok elektronfelhője aszimmetriájának kimutatásával, az elektron-elektron ütközés (Thomas-szórás) révén létrejövő elektronbefogás és a semleges lövedék-atomok elektronbefogásának kimutatásával érte el. Szakmai munkásságáért több kitüntetésben részesült: Akadémiai Díj (1986), Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (1997).

Forrás: hirosnaptar.hu

 

Submitted by nagy.attila on