2016. 10. 24.

 

Nemzeti ünnepünk 60. évfordulójának tiszteletére iskolánk dísztermében Nádas László Munkácsy-díjas formatervező, Budapesten élő iparművész képeiből nyílott kiállítás “Palackposta… Levél Rozikának a múltról és 1956-ról” címmel. A gimnáziumi diákműsor után következő kiállítás-megnyitón a képek alkotója személyesen beszélt ’56-os élményeiről és a díszteremben látható képek, metszetek megalkotásának történetéről.

Visszaemlékezéseit könyv formájában is megjelentette unokája, Rozika felkérésére. Részlet a kötetből: "Nádas László életregénye megható vallomás élete sorsfordulóiról. Olyan sors tárul elénk, amely sokak számára talán ismerősnek tűnik: kitelepítések, elbocsátások, egyházüldözés, jegyrendszer, megfélemlítés a diktatúra alatt. Aztán a forradalom fényes, hősi napjai, majd a megtorlás kegyetlensége. Egy művész élete ez dióhéjban. Művészé, aki nem csak szavakkal tudja kifejezni érzelmeit. Megdöbbentő, szívszorító rajzok teszik még hitelesebbé ezt a különleges vallomást."

A művész szólt a hallgatósághoz is, mintegy útravalót hagyva nekik. Részlet a diákokhoz intézett szavaiból:  „Mi, magyar egyetemisták is követeltük a változást! Talán egy angyal szállt el felettünk, mert csoda történt. Az egész város megmozdult, az egyetemistákkal együtt tüntettek. Beleremegett az egész ország, összeomlott a diktatúra intézménye. Egy nagy „tüzet” raktunk, minden rosszat ki akartunk gyomlálni és elégetni. De jött egy gonosz monstrum, és a tüzet szétrúgta. Sokan meghaltak, sokan elmenekültek. Mi, akik maradtunk, a parazsat a szívünkbe zártuk. Egész életünkben óvtuk, tápláltuk, hogy nektek átadjuk, mert tovább kell vinni. Nem szabad nektek sem engedni, hogy szívetekben a szabadság lángja kialudjon!”

Nagyon örülünk, hogy iskolánk adhat teret Nádas László iparművész '56-os eseményeket felidéző kiállításának. Köszönjük szépen, hogy rendelkezésünkre bocsátotta alkotásait. Köszönet továbbá Jusztin Ferenc műszaki vezetőnknek és intézményünk technikai munkatársainak a kiállítás kivitelezési munkálataiért. 

A kiállításról hírt adott az online MONTÁZS magazin is, melyben egykori kedves pedagógus kollégánk, Weningerné Erzsébet írt cíkket a pénteki eseményről. Szintén megjelent a hír a KEOL internetes hírportálon is.

*   *   *

A kiállítás mindenki számára megtekinthető október 21-től november végéig az alábbi rend szerint:

  • hétfő, kedd és pénteki napokon 15.00 órától 18 óráig
  • szombat délelőtt 9.00 órától 12.00 óráig.

A kiállítás megtekintésében az iskolai portások segítenek.

Nagy Attila SchP ig.

 

Submitted by nagy.attila on