2019. 11. 11.

Öregdiák rendezvényünket, a Piarista Vacsorát 39. alkalommal szerveztük meg. Ezen VIP vendégeink és gimnáziumi tanáraink mellett majd 500 egykori diákunkat láthattuk vendégül.

A találkozó szentmisével kezdődött, melyen iskolánk egykori diákja, Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek atya celebrált. Ezt követően imát mondtunk az öregdiákokkal az altemplom kriptájában az elhunyt piarista atyákért, majd megkoszorúztuk a Piaristák terén lévő iskolaalapító gróf, Koháry István szobrát, valamint az iskola aulájában található Gloria Victis emlékművet. 

A Piarista Vacsorán idén betegsége miatt sajnos nem tudta vállalni a házigazda szerepét Laczkó János, a Piarista Diákszövetség Kecskeméti Tagozatának elnöke, akinek felgyógyulásáért mindannyian imádkoztunk. Somodi László, a diákszövetség kecskeméti elnökségének tagja volt az est gazdája, aki az öregdiákok nevében köszöntötte a rendezvény kiemelt vendégeit: Dr. Bábel Balázs érsek atyát, Szilvásy László piarista tartományfőnököt, Dr. Török Bernátot, a Piarista Diákszövetség főtitkárát; Várgedő Tamást, a Piarista Diákszövetség választmányának elnökét, továbbá Tercsi Mátyást, a KÉSZ kecskeméti csoportjának elnökét. Görbe László plébánost és Nagy Attila házfőnököt. Ezt követően a jelenlévő öregdiákok közül korelnököt választottunk. Idén az 1954-ben végzettek voltak a legrégebben érettségizett öregdiákjaink, akik közül is születési dátuma nyomán ZSIKLA JÓZSEF lett a korelnök.

Több előadás is elhangzott. Elsőként Várgedő Tamás MPDSz elnökségi tagja köszöntötte az országos vezetőség nevében a kecskeméti öregdiákokat, majd érsek atya beszélt a 2020-as Nemzetközi Eukarisztikus Kongresszus jelentőségéről. Szilvásy László, a 2019-es tartományi káptalan által megválasztott új piarista provinciális az előttünk lévő 4 éves ciklus terveiről, megújulási törekvéseiről ejtett szót. Rédei Ferenc, aki 1966-ban érettségizett a Piárban, örömmel mutatta be az általa és lelkes diáktársai illetve szakmai segítői által szerkesztett kiadványt, melynek címe: ARCÉLEK – kecskeméti piaristák. A kötetben, melynek megjelenését Bánó László öregdiákunk anyagi támogatása tette lehetővé, azokról a piarista szerzetesekről olvashatunk, akik az 1950-es újraindulás után vállalták, hogy a diákjaik „emberebb emberek, elkötelezett hívők legyenek” a kommunkista éra ellenszelében. Szót kapott még Mészáros Domonkos OP atya is, aki a rózsafűzér fontosságára, valamint egy Ruandáról szóló könyvre hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy a polgárháborús romokon lehetséges volt a keresztény szeretet jegyében kiengesztelődni, új életet teremteni.

Az előadások utáni ízletes vacsorát Bakos Tamás tiszteletbeli öregdiákunk élelmezési cége szervírozta sok-sok gimnazista diákunk közreműködésével, segítségével. Köszönet illeti a FORNETTI cég kecskeméti csoportját is, akik évek óta aprósütemény adománnyal járulnak hozzá a rendezvényünkhöz. 

A lelki, szellemi és testi táplálék után már csak egy, lényegi fontosságú része maradt hátra a találkozónak: a baráti találkozások, beszélgetések atyák, tanárok és egykori diáktársak között. A rendezvénynek ez a része éjszakába nyúlóan zajlott. 

Köszönjük szépen iskolánk műszaki vezetőjének, Jusztin Ferencnek, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén is vállalta a rendezvénnyel kapcsolatos szervezési munkálatokat. Köszönjük továbbá gimnazista diákjainknak regisztrátori és pincéri szolgálatát. 

Nagy Attila SchP házfőnök

Submitted by nagy.attila on