21-edik századi kompetenciák az osztályteremben
2024. 08. 19.

Hat napos továbbképzésen vettem részt a Europass Teacher Academy szervezésében Dublinban 2024 augusztusában. A kurzus címe: 21-edik századi kompetenciák tanároknak és diákoknak.

Megismertem az érzelmi intelligencia fejlesztési lehetőségeit. Gyakorlati példákat és feladatokat láttam, illetve csoporttársaimmal együtt próbáltam ki annak érdekében, hogy a későbbiekben sikeresen tudjam alkalmazni a tanórákon a konfliktuskezelést és a kritikus gondolkodásra nevelést a kommunikációs képességek, valamint a kreativitás egyidejű fejlesztése mellett.

Konkrét feladatokon keresztül vizsgáltuk, hogyan lehetséges kiaknázni a diákok sokféleségéből / sokszínűségéből adódó lehetőségeket, kreativitásuk fejlesztésével és különböző együttműködési technikák sikeres alkalmazásával.

A csoport hét különböző ország pedagógusaiból tevődött össze, ezen belül is különböző korosztályok oktatásában voltunk érdekeltek:

általános iskola: Észtország, Németország

középiskola: Horvátország, Csehország, Magyarország

főiskola / egyetem: Lengyelország, USA

A kollégákkal való kapcsolatteremtés segíti iskolánk inkluzív jellegének erősítését.

Megismertünk különböző applikációkat a mesterséges intelligencia használatára, vizsgálva az esetleges gyenge pontokat, illetve azt, hogy ezek milyen veszélyeket rejtenek / rejthetnek a diákok számára, valamint a tanórák hatékonyságát illetően.

A tanórákon kívül számos kulturális programot is biztosított az Akadémia: színvonalas és humoros idegenvezetést kaptunk a városnézés során, elsajátíthattuk az ír táncok alapjait, valamint buszos kiránduláson vettünk részt Írország történelmének fontos állomásain.

Lehetőségünk nyílt színházlátogatásra is: a Gaiety Theatre-ben a Riverdance táncegyüttes fergeteges műsorát láthattuk.

A nemzetközi csoport megkönnyítette a kapcsolatteremtést – a lengyel és az észt kollégák nyitottak a közös gondolkodásra, ami a nemzetköziesítés terén intézményünk számára új lehetőségeket nyit.

                                                                                                                                           Bukovszki Erika

/sites/default/files/styles/tartalom_kep/public/2024-08/20240805_114952.jpg?h=51ebacad&itok=Tx8GSWOi
Submitted by bukovszki.erika on