2008. 10. 22.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 52. évfordulója alkalmából megrendezett általános iskolai ünnepélyünkön a műsort a 8. évfolyam adta. Felkészítő: Tóth Béla tanár úr volt. Ünnepi vendégként Papp Tivadar alezredes urat hívtuk meg. Ő az 1956-os Bajtársi Szövetség Bács-Kiskun Megyei és Kecskeméti elnöke.

Alezredes Úr azon élő kevesek egyike, aki fegyverrel is harcolt a magyar szabadságért. Megrázó  és hiteles módon mesélt akkori élményeiről: hogyan próbálták az Újpesti Nemzetőr Zászlóalj élén megakadályozni a Vác felől Budapestre törő szovjet oszlopokat. Elsősorban az üzemanyag-szállító járművekre vadásztak, hogy ezzel megakadályozzák a fővárosunkat romba döntő tankok mozgását. Papp Tivadar alezredes urat 1958-ban tartóztatták le, és 6 évi börtönre ítélték. A csoda mentette csak meg a kivégzéstől.

Mesélt még arról, hogy vadászpilóta oktatóként milyen repülőgép típusokat vezetett, és hogy az egyes repülőgép típusoknak milyen műszaki tulajdonságai voltak.

Az ünnepség végén minden azt igénylő diákunk kapott egy pecsét lenyomatot Alezredes Úr korabeli, 1956-os nemzetőri pecsétjéről.

Ezúton mondunk hálás köszönetet a színes, és élménygazdag beszámolójáért.

 

Kozicz János igh.

Submitted by kepfelrako on