Patrocínium a gimnáziumban
2023. 11. 25.

November 24-én közösen emlékeztünk a piarista iskolák alapítójára, Kalazanci Szent Józsefre, a patrocínium ünnepén.

Az ünneplés közös szentmisével kezdődött kilenc órakor. A szertartás főcelebránsa iskolánk egykori diákja, Pintér Gábor hondurasi apostoli nuncius volt. Érsek atya Lengvári Csaba tanár urat lektorrá, felolvasói szolgálatra avatta fel a szentmise keretében. Az ünnepi asszisztenciát a 10.d osztály diákjai biztosították.

A nap további részében először a 9-10. évfolyam, majd a 11-12. évfolyam Pintér Gábor érsek atya lebilincselő előadását hallgatta az egyházi diplomácia rejtelmeiről és a hondurasi egyház mindennapjairól, a többi diák kisebb csoportokban három feladaton keresztül Kalazanci József életébe tekintett bele. Először négy történettel találkoztak a rend alapítójának gyermek, illetve ifjú korából: a 9.-10.- és diákok előadták a történeteket, a felsőbb évfolyamok pedig verset írtak az olvasottak alapján. Több ötletes előadást láthattunk és elismerésre méltó versek is születtek.  Ezután négy meghatározó helyszín összevágott képét kellett összepárosítani az épület nevével és egy rövid leírással ami elmagyarázta, hogyan kapcsolódik Kalazanci Szent József ez egyes helyekhez. Végül a történetmeséléshez kapcsolódó feladat a diákok memóriáját tesztelte. A csoport első tagja által felolvasott részt kellett megjegyezni a következő tagnak majd  minél részletesebben továbbadni a csapat  harmadik tagjának, akinek ezután papírra kellett vetnie a hallottakat. A feladat zárásaként összehasonlítottuk az eredeti szöveget, az emlékezetből leírt mondatokkal.  Gyorsan elszaladt a rendelkezésre álló idő, amely rendalapítónk életének egy-egy  szakaszát idézte fel.

A mozgalmas, szép napot, ünnepi ebéddel zártuk.

Az interaktív feladatokat a 10.d osztály tanulói vezették. Köszönjük a diákok és osztályfőnökük munkáját, ahogy osztályfőnöküknek Vargáné Csűri Bernadett tanárnőnek a feladatok előkészítését és irányítását is!

A képeket Tassy Péter Bendegúz 9.c osztályos tanuló készítette.

Szabó Dániel Sch.P. gimnáziumi pasztorális felelős

/sites/default/files/styles/tartalom_kep/public/2023-11/DSC_0506%5B1%5D.JPG?h=5a982ad8&itok=2qQU67sg
Submitted by gerene.zsuzsa on