Nobel-díjasok és tehetséges diákok XXII. találkozója
2024. 04. 17.

A Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) keretein belül, részt vettünk a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány által szervezett Nobel-díjasok és tehetséges diákok XXII. találkozóján, ahol megismerkedhettünk egyetemi professzorok, doktorok, tudósok és egyetemi hallgatók kiemelkedő tudományos munkásságával. A konferenciára Kiss Ildikó tanárnő kíséretében érkeztünk.

A rendezvény a szállóvendégek négy szegedi hotel egyikébe való érkezésével, illetve regisztrációval kezdődött április 13-án, szombaton. Április 14-én, vasárnap a programtervnek megfelelően reggel indultunk a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnáziumba, ahol is sertésszív boncoláson vettünk részt, amit mindannyian rendkívül érdekesnek találtunk.

Miután visszaérkeztünk Szegedre, egy városnézés keretein belül eljutottunk a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Tanulmányi és Információs Központjához (TIK), ahol meghallgattuk az előadásokat, így ismereteink bővülni tudtak az érintett témákkal kapcsolatban. Erre a plenáris ülésre 11. évfolyamos biológia tagozatos és faktos diáktársaink is eljöttek Kecskemétről Bukovszki Erika tanárnő kíséretében.

A rendezvényen meghallgattuk többek közt az amerikai Nobel-díjas Brian Kent Kobilka díszelőadását a kutatási területével kapcsolatban, a kimagasló szingapúri onkológus-hematológus John Eu-Li Wong beszédét „The Other Historic Change: What Must We Do?” címmel, a brit kardiológus David Eisner „Calcium and the heartbeat, in health and disease” című bemutatóját, illetve a perzsa származású sejtbiológus Martin Morad előadását „Adregenic relaxant effects on the heart: Evolutionary marvel” címmel.

A program gálaműsorral és gálavacsorával folytatódott a Szegedi Nemzeti Színházban. A műsor magyar néptánccal kezdődött, amely a külföldi vendégek számára is lehetővé tette, hogy bepillantást nyerjenek a magyar kultúrába, ezzel közelebb kerülve a magyar szokások, hagyományok megismeréséhez. A Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány képviselői átadták az idei Talentum díjakat az arra érdemes kutatóknak. Az ezután következő állófogadásos vacsora után az aznapi programok véget értek.

Április 15-én, hétfőn elérkezett a konferencia utolsó napja, mely során az étkezést követően, szintén a TIK épületében kísértük figyelemmel a Szent-Györgyi mentorok és hallgatók bemutatóit. Közben a tanárok szekcióülésen vettek részt. Ezután érkeztünk el egy egyórás interaktív feladathoz, a kerekasztalos beszélgetésekhez, amelyben a diákok kérdéseket tettek fel egyetemi hallgatóknak a felső oktatásról, a tanulási nehézségekről, a vizsgák menetéről, az NTA egyetemi lehetőségeiről és még sok másról. A konferencia zárásaként Hegyi Péter, az NTA programigazgatója tartott egy előadást arról, hogyan használhatjuk ki az időt a legteljesebben, és hogyan érhetjük el, hogy a nap számunkra akár 27 órából álljon.

Mindhármunknak rendkívül tetszett a rendezvény egésze; színvonalassága és érdekessége miatt is. Mindannyiunk kedvenc része a fent említett csoportos beszélgetés volt, amely során azonban az előzetes beosztás alapján két turnusban vettünk részt. Az egyik asztalhoz csatlakozott az eseménysorozat Nobel-díjas díszvendége, a minnesotai Brian Kobilka is feleségével egyetemben, mely lehetőséget nyújtott az oda beosztott diákoknak, hogy az őket érdeklő kérdéseket feltegyék a professzornak.

Bíró Petra Vanda, Harmath Csanád, Helmeczi Levente 10.c biológia tagozat

/sites/default/files/styles/tartalom_kep/public/2024-04/20240414_115119.jpg?h=39115419&itok=G4jCQgTk
Submitted by kiss.ildiko on