2008. 10. 03.

Beszámoló a Kutatók Éjszakája programjairól

Az országszerte 2008. szeptember 26-án, pénteken a - felsőoktatási intézményekben megrendezésre kerülő - KUTATÓK ÉJSZAKÁJA budapesti programjain tizenkét piáros 9-10-edikessel és öt angolkisasszonnyal (őket Csontos Emília igazgatóhelyettes nő kísérte) vettünk rész.

Péntek délután 16 órára értünk el az első kiszemelt helyszínekre: a fiúk a BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék  „Mitől jó, amit eszünk?" című laborbemutatójára (terített asztallal fogadtak bennünket), a lányok pedig az ELTE Kőzettan- és Geokémiai Tanszéken hallgatták meg „A Kárpát-medence utolsó vulkánkitörései. Lesz-e folytatás?" című előadást.

Negyedhattól néhány fiúval mentünk vulkánozni az ELTE Kőzettan- és Geokémiai Tanszékre: meghallgattuk a „Nagy vulkánkitörések" című előadás - második felét.

A többiek számára ugyanekkor kezdődött az ELTE Kémiai Intézetében a „Mitől döglik a mosógép, avagy a csapból is ásványvíz folyik?" című laborbemutató, melyen magunk is megmérhettük gázkromatográfok segítségével az otthonról hozott vízminták kalcium- és magnézium-ion tartalmát, és ebből megadták a vízminta keménységét (kútvíz: 21,5 nK°; csapvíz: 16,2 nK°).

Ez a kémiás program annyira tetszett mindenkinek (illetve annyira vontatottan haladt a mérési folyamat), hogy a két csapat itt összevárta egymást, és az egyéb tervezett előadások helyett végül az ELTE Fizikai Intézetben „A Nagy Hadron Ütköztető, avagy a fizika új fejezete" című előadásra ültünk be héttől (erről nincsen kép).

Az előadás végét azonban nem várhattuk be - egyrészt, mert tovább húzták a tervezettnél, másrészt a csapat nagyobbik részének időben el kellett indulnia a Nyugatiba, hogy még aznap estére hazaérhessenek egy nem túl késői vonattal.

Végül harmadrészt azért, mert öt diákkal úgy terveztük, hogy még visszamegyünk este nyolcra a BME épületébe Dr. Wagner Ödön „A kémia szépségei" című látványos kémiai kísérletekkel tarkított előadására, valamint az utána következő „Táncoló molekulák - Kémiai jelenségek számítógépes szimulációja" című előadásra.

A fanatikusokkal este tízkor átballagtunk szálláshelyükre, a Mikszáth-téri gimnáziumba, ahol tornatermi hálózsákos éjszakánkat együtt tölthettük a nagykanizsai piarista iskola egyik 11. osztályával (osztályfőnökük Varga Zoltán piarista atya).

Másnap reggel kilencre futott be Kecskemétre ez az utolsó kutatócsoport.

Submitted by mikulas.domonkos on