2021. 08. 26.

Az egyházi kalendáriumban augusztus 25-én van Kalazanci Szent József ünnepe. Kecskeméten így emlékeztünk meg a piarista iskolák és a piarista szerzetesrend alapítójáról. 

Az iskola teljes tantestülete lelki napot tartott, melynek helye a Czollner téri iskolánk és templomunk volt. Nyeste Pál SchP két előadásában alapító szentatyánk lelkiségéről elmélkedett. A kiscsoportos megbeszélések után Nagy Attila lelkipásztori felelős beszélt az Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) kapcsán az Oltáriszentség jelentőségéről hitéletünkben, lelkiségünkben. A pedagógus rekollekciós napot ünnepi szentmise zárta. 

Kecskeméti rendházi közösségünk ünnepi miséje az esti órákban volt a piarista templomban, melyre a plébánia hívei mellett hívtuk a közelünkben élő, működő szerzetesközösségeket, lelkipásztorokat, katolikus iskolavezetőket. Az ünnepi szónok és a főcelebráns Kovács András SchP volt, aki személyes vonatkozások mentén fejtegette Kalazanci Szent József lelkiségének meghatározó elemeit. 

Az ünnepi szentmise végén Görbe László SchP plébános úr az alapító szent földi maradványait tartalmazó ereklyetartót mutatta fel, mely előtt fejhajtással fejezhették ki tiszteletüket a hívek. 

A szentmise után a rendházi ebédlőben láttuk vendégül a szerzetesközösségek és a környékbeli lelkipásztorok megjelent tagjait, a katolikus iskolák vezetőit, az öregdiák-szövetség vezetőjét, valamint piarista templomunk munkatársait, akik az étkezés végén megosztották velünk küldetésük fontosabb aktualitásait. 

Nagy Attila SchP házfőnök

***

Részlet az ünnep egyetemes könyörgéséből: 

  • Add, Urunk, hogy mi, akik Kalazanci Szent József atyánkra emlékezünk, követni is képesek legyünk az ő nagy szeretetét, türelmét és alázatát. 
  • Add, hogy a piarista iskolák igazi keresztény értékekről tegyenek tanúságot: egymás elfogadásával, segítésével, őszinte áldozatvállalással. 
  • Állj mindig tanáraink mellett: ajándékozd meg őket szilárd hivatástudattal. 
  • Emlékezzél meg, Urunk, azokról a gyerekekről, fiatalokról, akik éheznek, hajléktalanok, akiket megvetnek, kihasználnak, vagy akikkel senki sem törődik. 
  • Szentlelkeddel erősítsd meg azokat, akik szívesen vállalnák a szerzetesi-papi-tanári életet: kövessék bátran hívásodat. 
  • Szerető közelségeddel jutalmazd azokat, akik életüket Kalazanci Szent József példáját követve az ifjúság nevelésére szentelték. 

 

Submitted by nagy.attila on